Vacip nedir?
İslamiyet'te bir dini terim olan vacip Arapça kökenlidir ve Farz kadar kesin olmamakla birlikte kuvvetli bir kanıt ile yapılması emredilen şey anlamına gelmektedir. Örneğin; bayram namazı kılmak, fıtır sadakası vermek ve kurban kesmek gibi.
Vacip kelimesinin cümle içerisinde kullanımı
"Kurban bayramı'nda her zenginin kurban kesmesi vaciptir."
Hanefi'lere göre Vacip
Hanefi'lere göre Vacip iki kısma ayrılmaktadır:
1- Kat`i bir delile yakın derecede kuvvetli görünen zanni bir delille sabit olan vacipler. Bu kısma giren vacipler ameli farz veya zanni farz adını alır. Vitir namazı, abdestte başın dörtte bir miktarını meshetme böyledir.
2- Zanni delil olan haber-i vahid ile sabit olan vacipler ise önem derecesi itibariyle ameli farzın altında ve sünnetin üstündedirler. Mesela namazda Fatiha okuma, vitir namazında kunut tekbiri, bayram tekbirleri, namazın sehiv secdesi ile ikmal edilen vacipleri böyledir.
Vacibin hükmü
Vacibin inkarı küfrü gerektirmez. Ancak sapıklıkla itham sebebi görülür. Vacibin terki farzın terki ölçüsünde olmasa bile yine de günah ve sorumluluğu gerektirir. Mesela namazın vaciplerinden birinin yanılarak terk edilmesi, sehiv secdesini gerektirir. Bir vacibi kasten terk etmek ise, tahrimen mekruhtur ve namazın iadesini gerektirir.
Vacible farzın arasında ki fark nedir?
Vacibi inkar eden müslümanlıktan çıkmaz. Farzı inkar eden müslümanlıktan çıkar, kafir olur aradaki fark budur.
Vacibi işlemeyene ne olur?
Cehennem azabına layık olur. Böyle Olduğuna İnanmayan müslümanlıktan çıkmaz.
Sözlükte vacip ne anlama gelmektedir?
1- Müslümanlıkça yapılması gerekli olan.
2- Eskimiş yapılması gerekli olan.