Spam nedir?
İnternet üzerinde aynı mesajın yüksek sayıdaki kopyasının, bu tip bir mesaji alma talebinde bulunmamış kişilere gönderilmesi Spam olarak adlandırılır.
Spam çoğunlukla ticari reklam şeklinde olup, bu reklamlar sıklıkla güvenilmeyen ürünlerin, çabuk zengin olma kampanyalarının, yarı yasal servislerin duyurulması amacına yöneliktir. Spam gönderici açısından çok küçük bir harcama ile gerçekleştirilebilirken mali yük büyük ölçüde mesajin alıcıları veya taşıyıcı, servis sağlayıcı kurumlar tarafından karşılanmak zorunda kalınır.
İnternet kullanıcıları üzerindeki etkileri incelendiğinde iki tip Spam vardır. Email aracılığıyla gönderilen spam doğrudan gönderilen mesajlarla, bireysel kullanıcıları hedef alır. Email spam listeleri genellikle Usenet gönderilerinin taranması, tartışma gruplarının üye listelerinin çalınması veya web üzerinden adres aramalarıyla oluşturulur. Email tipindeki spam gönderileri tipik olarak alan kullanıcının masraf yapmasına sebep olur.
Email erişimi için süreye bağlı telefon parası ödeyen her kullanıcı için bir bedel ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bununda ötesinde, spam maillerinin taşınmasının servis sağlayıcılar ve diğer online servisler üzerinde oluşturduğu mali yük de doğrudan abonelere yansıyacaktır. E-posta yolu ile gönderilen spam türlerinden ticari içerikli olan UCE (Unsolicited Commercial E-mail - Talep Edilmemiş Ticari E-posta) adından da anlaşılacağı gibi istemediğiniz halde size gönderilen bir ürünü yada hizmeti tanıtıcı elektronik posta iletileridir.
İçeriğinin mutlaka ticari olması gerekmeyen UBE (Unsolicited bulk E-mail Talep Edilmemiş Kitlesel E-posta), aynı anda yüzbinlerce e-posta hesabına gönderilen e-posta iletileridir. Bu iletiler ticari içerikli olabileceği gibi politik bir görüşün propagandasını yapmak yada bir konu hakkında kamuoyu oluşturmak amacı ile gönderilen e-posta iletileri de olabilir.
Spam hakkında önemli bir nokta, bir iletinin spam olarak nitelendirmek için kullanılacak ölçütün iletinin içeriği ile hiç alakalı olmamasıdır. Herkesin üzerinde hemfikir olduğu, önemli bir toplumsal duyarlılığa sahip bir konu hakkında görüş bildirmek için kitlesel olarak gönderilen bir iletide aslında spam olarak nitelendirilebilir.
Spamdan nasıl korunur?
Spamdan bir dizi koruma yöntemi vardır ama öncelikle bilinçli bir mail kullanıcısı olacağız Mesela Toplu mail kullanımını ele alalım kaçımız doğru düzgün mail gönderiyoruz arkadaşlarımıza mail gönderir ken toplu mail onları bir konuda bilgilendirmek vb amaçlı veya size göderilen e-posta zincirine kişilistenizdekilerinide dahil edip gönderiyorsunuz ama bilmiyorsunuz ki eklediğiniz,gönderdiğiniz toplu maillerle spamcıların ekmeğine yağ sürüyorsunuz, ne yapalım toplu mail göndermeyelim mi? Yani diyeceksiniz hayır gönderin fakat belli esasları var şudur, görmüşsünüzdür mail gönder(compose) kısmında to,cc ve bcc kısmı vardır.
To(Kime): kime kısmıdır genelde göndereceğimiz maili buraya yazarız toplu mailde göndersek arlarına virgül koyarak göndeririz gider. İşte bu yanlıştır. Bir çok kişiyi böyle yaparak tehlikeye sokarız bir çoğumuz bcc ve cc nin ne işe yaradığını bile bile bilmeyiz CC(carbon copy) birden fazla kişiye mail göndermenize yarar to: kısmıyla aynı görevi görür bir nevi pek farkı yoktur alıcılar tarafından gönderilen tüm mailler görünüz BCC: (Blin Carbon Copy) yani gizli alıcı manasındadır.
İşte bizim işimize yarayan kısım budur. Çünkü gönderilen toplumailler eğer bcc kısmına yazılıp gönderilirse mail gönderdiğiniz kişiler maili okuduğunda yalnızca maili ona gönderiyorsunuz gibi sadece gönderen kısmında sizin adresinizi gönderilen kısmında da kendi mailini görür böylece spamdan spamcılardan korunmuş oluruz.
Bu çok önemli bir konudur her gelen maili kafamıza göre iletmemeliyiz bu duruma en çokta hataya işte şu maili şu kadar kişiye göndermezsen kötü kedi döver sever bilmem ne gibi gelen mesajları forward larken yapıyoruz mail göndermek dünyanın en basit işidir ne olacak denir ama bu hususlara dikkat etmez sek istemeden hem kendimizi hem de başkarını tehlikeye sokarız spamcı bakar gönderilen kısmında bir sürü mail var kolay lokma hoop hemen kopyalar ve bir kenara koyar bu mailleri aslına bakarsanız şu kadar kişiye şu maili yolla şu kadar kişiye yolamazsan bu olur gibi söylem ve maillerin çıkış noktaları aslında spamcılardır.