Psikolog kimdir?
Psikolog 4 yıllık psikoloji eğitiminin ardından klinik (uygulamalı) psikoloji alanında 2 ya da 3 yıllık lisansüstü eğitim alan kişidir.
Lisansüstü eğitim uzmanlık eğitimidir. Psikolojinin herhangi bir alanında yüksek lisans yapan kişi uzman psikologtur. Ancak hangi alanda uzman olduğuna göre unvanı değişir. Örneğin klinik psikolog, klinik psikoloji alanında uzmanlaşmış kişidir.
Uzman klinik psikolog anormal insan davranışları, zihin hastalıklarının ya da psikolojik problemlerin psikoterapi yoluyla tedavi edilmesinde uzmandır. Bunlara ek olarak 2012 tarihi itibari ile ülkemizde psikologlara klinik psikolog unvanı almak için Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı sınavdan geçme ve sertifika almak koşulları getirilmiştir.
Tüm bu lisans-lisansüstü eğitim ve sınav şartlarını karşılayan kişi resmi olarak (uzman) klinik psikolog olarak tanınır. Aslında klinik psikologların eğitim hayatları meslek hayatları boyunca sürer. Mesleki anlamda kendilerini güncellemek için kazançlarının çoğunu yine terapi eğitimlerine harcarlar.
Klinik psikolog kimdir?
Klinik psikoloji, psikolojinin uyumu bozan ya da anormal insan davranışlarıyla uğraşan dalıdır.
Klinik psikolog tanı koyar, tedavi eder, ve araştırma yapar. Bu alan tarihsel yaklaşımı çerçevesinde temel olarak tıbbın bir parçasıdır. Klinik psikologlar giderek artan bir şekilde klinik pratiklerde ve hastaların yararına bilimsel araştırmalarda yer almaktadırlar.
APA’nın Klinik Psikoloji Topluluğu’na göre: "Klinik psikoloji programından alınmış bir doktora, klinik psikoloji servislerinde faaliyet gösterebilmenin temel başlangıç noktasını temsil eder.” Yaşam süresi boyunca normal ve anormal uyumu anlamaya yol açan kişilik ve psikopatoloji alanlarında tamamlayıcı dersler, klinik psikolojinin
özgün bir parçasıdır.
Bir psikolog ne yapar?
• İnsanlarda görülen normal ve normal dışı davranışları; düşünme, öğrenme, duygu ve heyecan gibi insanın psikolojik süreçlerini inceler,
• İnsan ve hayvan davranışlarının fizyolojik nedenleri konusunda araştırmalar yapar,
• İleri derecede davranış bozukluklarının tanı ve tedavisine yönelik çalışmalarda (psikoterapi) bulunur. Hafif uyum sorunlarının çözümlenmesine yönelik danışmanlık yapar,
• Genel olarak psikolojik gereksinimleri ve sorunları saptar. Çözüm yollarını araştırır,
• Bireylerin mesleki uyumlarının, kişiler arası iletişim becerilerinin geliştirilmesine çalışır.
Bir psikolog ne gibi özellikler taşımalı?
• Üst düzeyde genel ve sözel yeteneğe,
• Aritmetik akıl yürütebilme,
• Mantıksal bağlantıları kurabilme,
• Soyut düşünebilme ve düşünceleri söz ve yazı ile ifade edebilme yeteneğine sahip,
• Başkalarının duygularını anlayabilen, başkaları ile iyi iletişim kurabilen,
• Tutarlı, sabırlı, hoşgörülü,
• İşbirliğine açık kimseler olmaları gerekir.
Psikolog olabilmek için hangi eğitimler gerekiyor ?
Psikoloji alanında alınacak eğitimler ve psikoloğun mesleki ihtiyaçları psikolojinin her alanında farklılık gösterir. Psikolojinin bir çok farklı dalı olduğundan her psikolog çalışmak istediği alana yönelik eğitimlere katılmalıdır.Endüstriyelpsikolog olabilmek için deneysel psikoloji ya da endüstriel psikoloji alanında yüksek lisans yapmak gerekir. Klinik psikolog olabilmek için de klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmak gerekir.
Sözlükte "psikolog" ne demek?
1. Ruhbilimci.
Cümle içinde kullanımı
adeta mükemmel bir psikolog gibi Nihat'ın zaaflarıyla mücadele etti.
- P. Safa
Psikolog kelimesinin ingilizcesi
n. psychologist
Köken: Fransızca