PC nedir?

"Personal Computer" kısaltması olan PC terimi dilimize ingilizceden geçmiştir. Kişisel bilgisayar anlamına gelmektedir.c

Daha da kısaltmak gerekirse bilgisayar demektir. Günümüzde artık çoğu kişinin kendine ait bir bilgisayarı var. Internet hergeçen gün daha da büyümekte, PC ler ve Serverlar çoğalmakta, teknoloji gün geçtikçe kendini yenilemektedir. Bilgisayar genel matematik, aritmetik ve mantık işlemlerini yapabilen bilgi depolayabilen kullanıcı hata yapmadıkça hata yapmayan ve hızlı işlemler yapabilen bir elektronik devreler topluluğudur.

İçinde bir sürü kart, fan, soğutucu, elektronik devreler vs. barındırır. İnsan gibi bilgisayarda da giriş ve çıkış yolları vardır. Giriş yollarına INPUT çıkış yollarına OUTPUT adı verilir. Yine bir insan gibi bilgisayara giren bir veri işlenir, istenirse depolanır ve çıkış isteniyorsa çıkışı yapılır. Bilgisayar içeriği donanım ve yazılım olmak üzere ikiye ayrılır. Donanımsal olarak bilgisayar belli başlı parçalardan oluşmaktadır.

CPU (central prosessing unit)

CPU: Türkçesi, merkezi işlem birimi. Bilgisayarın çalışmasını düzenleyen ve programlardaki komutları tek tek işleyen birimdir.

Random access memory (RAM)

Ram: Türkçesi, rastgele erişimli bellek. Programların ve verilerin kullanıldıkları zaman geçici olarak depolandıkları yerdir.

Read only memory (ROM)

Rom: Türkçesi, yalnızca okunabilir bellek. Bu bellek üzerindeki bilgiler üretici firma tarafından yazılır. Kullanıcı tarafından üzerinde bulunan bilgiler değiştirilemez. Bu program bilgisayar açılırken temel giriş/çıkış birimlerini kontrol eder. Teknoloji ilerledikçe silinip tekrar yazılabilen versiyonları çıkmıştır. EPROM, PROM gibi..

Secondary memory drives

İkincil bellek sürücüleri. HDD (hard disk drive) CD-ROM, data kartuşları gibi depolama birimlerine verilen genel addır.

Input devices

Giriş Birimleri. Bilgisayarlara veri girmekte kullanılan araçlardır. Klavye, fare, disket, harddisk, joystick, tarayıcı (scanner), mikrofon, ekran (dokunmatik), CD, barkod okuyucu vs gibi…

Output devices

Çıkış birimleri. Bilgisayarda elde ettiğimiz dosyaların çıkışlarını görmek için kullanılan birimlerdir. Ekran, yazıcı, datashow vs.

Control unit

Kontrol Birimi. Bilgisayarda yapılan tüm işlemleri kontrol eden birimdir. Yapılan işlemlerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde yapılmasından sorumludur.

ALU - Aritmetical logical unit

Aritmetik ve Mantık Birimi. Bilgisayarın tanımını yaparken aritmetik 4 işlem ve mantıksal karşılaştırma işlemleri yaptığını belirtmiştik. İşte bu işlemler ALU tarafından yapılır. Bilgisayarda gerçekleşen kısa bir işlemi özetleyelim. 2×2=4 işlemini gerçekleştirmek için öncelikle klavyemizden 2 x 2 tuşlarına basarız. Kontrol birimi girilen bu verilerin RAM belleğe gitmesi emrini verir ve bu veriler Ram belleğe gider. Daha sonra kullanıcı Enter tuşuna basarak bu çarpma işlemini onaylar.

Bu onayı alan kontrol birimi Aritmetik ve Mantık Birimine (ALU) emir verir ve bu işlemi yapmasını ister. ALU 2×2 işlemini yapar ve 4 sonucunu bulur. Daha sonra bu sonuç ( Ram belleğe ve ekrana gider). Böylece kullanıcı işlemin sonucunu ekranda görmüş olur. Ancak bilgisayar kapatıldığında bu sonuç (2×2= bilgisayardan silinir. Kullanıcı bu sonuca bir daha ulaşamaz.

Çünkü sonuç Ram bellektedir. Kullanıcı bu sonuca daha sonra tekrar bakmak için depolama birimine saklama işlemini yapmalıdır. Kullanıcı depolama birimine saklama için emri verir. Bu emri alan kontrol birimi RAM bellekteki sonucun Yan belleğe (disk,disket,cd vb..) saklanmasını sağlar. Böylece sonuç kalıcı belleğe gider ve kullanıcı istediği zaman bu sonuca ulaşabilir.

Yorumlar

Bu sayfa ait yorum bulunamadı. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum ekle

Vazgeç