Megaron nedir?

Megaron; Erken tunç Çağ'ında yani Prehistorik çağlarda ortaya çıktığı söylenen Ege çevresinde dikdörtgen bir odadan oluşan ev tipidir. Başlangıçta sütunsuz olarak yapılmış ancak zamanla sütun eklenmiştir. Erken Tunç Çağ'ından (M.Ö. 3000'li Yıllarda) Ege'de ortaya çıkmıştır. Yunan tapınağının prototipidir. Uzun ev modeline uygun kısa tarafında giriş bölümü olan dehliz ve dikdörtgen, büyük bir merkezi ocağı ile sütunlu bir girişi bulunan bir evdir.

Sütunlu girişin önünde, çeşitli odaların ve büroların açıldığı bir avlu bulunur. Başlangıçta sütunsuz olarak yapılmış ancak zamanla sütun eklenmiştir. Ayrıca tapınak, depo ve soyluların-kralların kaldığı yer olarak kaynaklara geçmiştir. Mezopotamya ile birlikte yerleşme bölgelerini barındıran Anadolu'da bir anlamda mimarlığın doğuşudur. Ayrıca mimarlığın ilk yapısı olarak da geçmektedir.

Megaronun sütunlu girişinin önünde, çeşitli odaların ve büroların açıldığı bir avlu bulunmaktadır. Megaronlar ayrıca tapınak, depo ve soyluların kralların kaldığı yer olarak da bazı kaynaklarda geçmiştir. TMMOB Mimarlar odasının amblemi de dik çizilmiş bir megaron planıdır.

megaron

Megaron ortaya çıkış zamanı

Erken Tunç Çağ'ında yani M.Ö. 3000'li yıllarda Ege'de ortaya çıkmıştır.

Megaron nasıl bir yapıdır?

Megaron kısa tarafında giriş bölümü olan dikdörtgen ya da kare şeklinde bir tabana oturmuş iç mekan ile, bir ön dehlize sahip, iç mekanla bu dehlizi ayıran bir kapının yer aldığı, içinde bir ocak bulunan tavanı ahşap bir çatıyla örtülü yapı türüdür. egaronun sütunlu girişinin önünde, çeşitli odaların ve büroların açıldığı bir avlu bulunmaktadır.

Megaron ne amaçla kullanılıyordu?

Megaron tapınak, depo ve soyluların, kralların kaldığı yer olarak kullanılıyordu.

Megaron'un önemi

Mezopotamya ile birlikte yerleşme bölgelerini barındıran Anadolu'da mimarlığın doğuşudur. Mimarlığın ilk yapısı olarak bilinir.

Yorumlar

Bu sayfa ait yorum bulunamadı. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum ekle

Vazgeç