Mandala nedir?
Mandala; daire veya merkez anlamına geliyor. Aslı Hindistan'a kadar dayanmaktadır.
Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere mandala adı veriliyormuş. Mandala ruhsal olarak insan zihninin rahatlatan bir uğraş olarak biliniyor. Genellikle daire veya kare şeklinde olan ve herşeyin mistik merkezini sembolize eden mandalalar meditasyon nesnesi olarak kullanılabilmektedir.
Mandala çocukların eğitimindede farklı şekillere bürünerek bir eğitim tekniği olarak kullanılmaktadır. Mandala 12 asıl renge sahiptir. Bu renklerin açık ve koyu tonları kullanarak artırılmaktadır. Mandalal'da hem nesne hem de renk uyumu vardır. Bu da hem zihne hem de ruha hitap ettiğinini en güzel örneklerinden biridir. Hinduizm'de Siva ve Sakti'nin kozmik dansını, Budizm'de Buda Diyarını veya Buda'nın vizyonunu simgeleyen mandalalar bulunmaktadır.
Budizm'de mandala ne anlama gelmektedir?
Budizm'de Mandalalar onu temaşa eden için evrendeki kutsallığın içkinliğini ve aynı kutsallığın kendisindeki potansiyel durumunu hatırlatan önemli işaretlerdir. Budist bağlamda mandalanın amacı insanın acısına onu aydınlanmaya ulaştırarak son vermek ve hakikate ilişkin doğru görüşe ulaştırmaktır.
Mandala'nın yararları nelerdir?
1. Mandalalar ruh için bir ilaçtır.
2. Kendinizi ve etrafınızı saran gerçeği farketmektir.
3. Günlük yaşantınızla ve streslerinizle daha kolay başetmektir.
4. Dikkatini toplama süresini uzatmaktır.
5. Kendi yaratıcılığını keşfetmektir.
6. Sakin ve serinkanlı olmayı öğrenmektir.
7. Mandala ile öğretmenler öğrencilerin iç dünyalarını daha iyi tanımakta ve çocuğa yaklaşımda çocuğun bu özelliklerinden yararlanmaktadırlar.
8. Mandalalar vücut, ruh ve zekanın kaynasmasıdır.
Mandala'nın çocuklara etkisi varmıdır varsa nelerdir?
Günümüzde çocuklardan bir çok şey yapmasını isteyerek onları çeşitli stres faktörüyle karşı karşıya getiriyoruz. İşte bu noktada çocuklara “Ben senin için şu an buradayım ve seninle güzel bir şeyler yapmak istiyorum” demekten daha güzel bir şey düşünülemez. Mandala boyamak yoluyla sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar.
Bu çalışmadan sonra grup çalışmasında, uyum sağlamada olumlu etkiler görülür. Çocukların stresi azalır, çocuklar daha uyumlu hale gelirler. Mandala çalışması dıştan içe veya içten dışa boyanır. Önemli olan sırayı bozmamaktır.