Lenf nodu (Beze) nedir?

Lenf nodu yada beze; dış ortamdan vücudumuza giren mikroorganizmalarla vücudun savaştığı, direnç gösterdiği savunma yapılarıdır diye tanımlanabilmektedir.

En çok bilinene lenf nodu (Beze) örneği bademciklerdir. Boyunda, koltuk altında, kasıklarda, ensede kulak çevresinde, dirsek bölgesinde ve hatta karın içi organlar ile göğüs boşluğunda normalde bulunurlar. Bulaşıcı hastalıkların (enfeksiyon hastalıkları) seyiri esnasında bezeler büyüyebildiği gibi; bazı kanserlerle beraber bulunması nedeni ile hem korkutucu olabilmekte hemde erken tanısının konması önem arzetmektedir.

Şişmiş bezeler genellikle vücudun hastalıklara karşı korunma mekanizmasının iyi çalıştığını gösterir. Fakat aynı zamanda ciddi hastalıkların da habercisi olabilirler.

Yağ bezesi nedir?

Yağ bezesi olarak bildiğimiz tıp dilinde lipom olarak adlandırılan, deri altındaki haraketli urlardır.

Boyun bölgesinde bulunan bezelerinin nedenleri nelerdir?

Boyun, çene altı, ense ve kulak çevresi lenf bezleri çoğu hastada baş-boyun enfeksiyonuna ikincildir. Uzun süreli boyun bölgesi beze büyümelerinde tüberkülozonda düşünülmesi gereklidir. Beze kanserleri de boyun bölgesinden başlayabilir. Eğer omuz üstü bölgede de varsa tümörler ilk planda düşünülmelidir. Lösemiler genellikle yaygın beze büyüklükleri yapar.

Koltuk altı ve kasık bölgesi lenf bezeleri sıklıkla enfeksiyonla beraber olup kol, uyluk ve bacağın cilt enfeksiyonları için ayrıntılı beze muayenesi gerekir. Ülkemizde çocukluk çağında aileler sıklıkla sol koltuk altı beze yakınması ile doktora başvururlar. Genellikle BCG(verem aşısı) aşısına ikincil gelişip tedavi gerektirmezler.

Vücudun heryerinde görülebilen beze büyümelerinin nedeni ne olabilir?

Yaygın beze büyümeleri daima ciddi hastalıklarala beraberdir. Ayrıntılı bir öykü ve fizik muayene inceleme tanıda çok yararlıdır. viral enfeksiyonlarla, lösemiler ve ileri evre beze kanserleri yaygın lenfadenopati (lenf bezi büyümesi) yaparlar.

Lenfadenopati nedir?

Lenf nodlarının (bezelerin) büyümesi lenfadenopati ola­rak adlandırılır.

Lenf nodu (Beze) büyümeleri nasıl takip edilmelidir?

1. Eşlik eden anlamlı fizik inceleme bulgusu varsa mutlaka ciddi hastalıklara araştırılmalıdır.

2. Eşlik eden bulgu yoksa 2 veya 3 hafta gözlenir. Bu arada antibiyotik kullanılabilir.

3. 2-3 haftalık gözlem sonunda bezeler tekrar değerlendirilir. Boyutta artışlar var ise ileri tetkikler yapılır.

4. 2-3 haftalık izlemede beze aynı boyutta sebat ediyorsa bir 2-3 hafta daha izlenir. Beze kayboldu ise takipten çıkarılır.

5. İzleme sonunda beze aynı boyutta ise yine ileri tetkikler yapılmalıdır. Gerekirse tanı için beze biyopsisi alınmalıdır.

Lenf nodları (Bezeler) ne zaman tehlikelidirler?

Bir santimetreden küçük bezeler genellikle hastalık bulgusu değildir. Fasülye tanesi boyutundaki bezelerin başka bir bulgusu yoksa üzerinde durulması gerektiği, bir çok insandada bulunabileceği bilinmelidir. Boyutunda 1,5 cm üzeri, dirsek bölgesinde 0.5 cm, kasıkta 1,5 cm üzeri beze büyüklükleri ise hastalık belirtisi olup araştırılması gerekmektedir. Ancak boyutu ne olursa olsun omuz üseri bezeler aksi ispat edilene kadar ciddi hastalıklara işaret eder.

Ense ve kulak bölgesi bezeleri ise çoğunlukla enfeksiyöz hastalıklar arasında görülür. Kısa süreli beze büyümeleri çoğunlukla enfeksiyöz kaynaklıdır. 2. haftayı aşan bir öyküde ise tüberküloz, viral enfeksiyonlar, kanserler akla gelmelidir. Ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri gibi eşlik egen bulgular lenfoma denen beze kanserleri ile beraber bulunabilir. Son günlerde geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları, döküntülü hastalıklar, diş ve dişeti rahatsızlıkları enfeksiyon hastalıklarına işaret eder.

Hangi ilaçlar uzun süreli kullanıldığında Lenf nodu (Beze) büyümesine yol açabilir?

2 haftadan uzun süreli kullanılan difenilhidantoin, karbamezapin, primidon, suksinatlar, altın tuzları, sulfasalazin, kaptopril, atenolol, kinidin, allopurinolsefalosporin, primetamin gibi ilaçlar beze büyümelerine yol açabilirler.

Sözlükte beze ne anlama gelmektedir?

1. Hamur topağı, pazı; bez, gudde. yumurta akı ve pudraşekeriyle yapılan bir çeşit kuru pasta.

2. Yara ya da çıban nedeniyle vücudun herhangi bir yerinde oluşan şişkinlik.

Yorumlar

Selvi 05.09.2018
Hocam bende sol göğüste. Bir kaç adet bening görünümlü büyüğü 16×6 mm olan bir kaç adet lenf nodu izlenmiştir nedemek bu bana yardımcı ola bilirmisiniz
Cevapla
Tuğçe 29.12.2016
Hocam merhaba... Annemin BT raporunda gastrohepatik alanda 13×9 ebatında lenf nodu izlenmektedir diye yazıyor bunun tedavisi nasıl olmalıdır.Teşekkürler
Cevapla
murat 22.03.2016
Hocam babam hastaneden geldi ve raporunda aynen şunlar yazıyor. Doktorlar hiçbirşey yapmadan yollamışlar. Yalnız babam halen acısını çekiyor. Bir inceleyip yardımcı olur musunuz. Acil bir durum ise başka hastaneye gönderelim. "Trakea ve her iki ana bronş açıktır. kalp boşlukları normal genişliktedir. Torasik aort normal kalibrasyondadır. Torakal aorta segmentlerinde ve koroner arter traselerinde intimal kalsifikasyonlar izlenmiştir. Pulmoner arterler normal genişliktedir."
Cevapla
Osman gümüş 02.03.2016
Sayın hocam sol servikal zincirinde büyüğü 23×8mm sağ servikal zincirinde büyüğü20×10mm boyutunda olmak üzere her iki servikal zincirinde ekojen hiluslu lenf motları izlenmiştir. Sonucunu söyleyebilir misiniz, ne anlama geliyor acaba teşekkürler.
Cevapla
uzm.dr. hamza benat 07.03.2016
Sadece usg değerleri tanı için yeterli değildir uzman hekim muayenesi gerekir.
Cevapla
Seyma 19.07.2018
Batında paraumblikal alanda ve sag alt kadrandA büyügü 15× 7mm boyutta olmak üzere lenf nodlari izlendi. Bu ne demek hocam ne anlamina geliyor
Cevapla
Sema koç 06.03.2018
Hocam benim on yil önce sağ kasigimda bir titreme sonucu bir huylanma ve küçük lef nodu vardı karnına ve boynuma koluma yayildl ve çok ağrı yapiyor hocam bunedir
Cevapla
Pinarr 04.01.2018
Hocam bende bast kst var boyutu sag goguste uc tane sol goguste iki tane sag gogus byume yapmis uc ve dort santimdi bessantm olmus art ilac verilmiyo ne yapmam gerekiyo normalde sol gogsum agr yapyo sag gogus hc agrimiyo yardimci olursaniz sevinrim
Cevapla
Murat 18.03.2017
Merhaba, Sol alt tarafta karın agrisi şikayetiyle doktora gittim.Kan ve idrar tahlili verdim.sonuclardan sonra doktor bana ailede bağırsak hastalığı olan var mı diye sordu,olmadigini söyledim.bana ilaçlı tomografi cektirmemi söyledi.sonuclarda Periyölçak sahada büyüklüğü 19*7mm ölçülen bir kaç adet lenf nodu izlenmiştir yazıyordu.onun dışındaki şeylerde normal şeklinde yazmışlar.buna istinaden doktor benden endoskopi istedi fakat ben onu yaptiramadim.bununla ilgili ne yapilabilir
Cevapla
Arife 03.03.2017
Hocam yapilan us da portal bolgede 5×15 mm lenf nodu ve kaudela uzanan varvasyonel riedel lobu görülmüştür.bunlar nedir ve tehlikelimidir
Cevapla
Yusuf D. 02.03.2017
bu gün eşimin tomografi sonucunu verdiler. Preözefagial alanda yaklaşık 9 mm çapında bir ad. lenf nodu izlenmektedir. deniliyor. Preözefagial alan neresidir, lenf nodu nedir, hiç bir şey bilmiyoruz. İnşallah kötü bir şey değildir.
Cevapla
Busra 28.02.2017
Merhaba hocam .bugün 8 yasindaki kizimi karın ağrısı nedeni ile hastaneye götürdüm 17×7.6 ebatında reaktif multipl lenf nodları çıktı doktor bana 3 ay sonra gelmemi istedi hic bir ilaç vermedi ne yapmam gerektiği neler dikkat etmem gerektiği konusunda bilgilendirmedi ne yapmaliyim yardımcı olur musunuz lutfen çok korkuyorum
Cevapla
Zöhre 06.01.2017
Sol tiroid lobu inferior komşuluğu da 6 mm lenf modu izlendi ne yapmalıyım
Cevapla

Yorum ekle

Vazgeç