Kpı nedir?
İngilizce Key Performance Indicator kelimelerinin kısaltmasıdır. Yani “Anahtar performans Göstergesi”.
Özellikle hayli karmaşık web siteleri ya da uzun ve karmaşık satış süreçleri ve kanalları olan e-marketing sahipleri için çok yararlı bir kavramdır. İşin özüne odaklanmanızı sağlar.
Değişik sektörler ve web siteleri için çok değişik KPI’lardan bahsedilebilir. O yüzden genel geçer KPI’lar sıralamak hayli zor. Kavramın anlaşılması için birkaç örnek vermek gerekirse:
- Yeni ziyaretçilerin var olan müşterilere oranı
- Kullanıcıların sitenize geri dönüş oranı
- Görüntülenen sayfa sayısı
- Yıllık / Aylık / Günlük ziyaretçi sayısı
- Sipariş sayısı
- AOV – Avarage Order Value (siparişlerin ortalama değeri)
- RPV – Revenue Per Visior (ziyaretçi başına gelir)
- Ziyaretçi başına yıllık gelir
- Ziyaretçi başına yıllık sipariş sayısı
- Tanıtım broşürünüzün indirilme sayısı
Daha fazlası için internette binlerce sektöre özel KPI içeren siteler mevcut. Önemli olan kendi sitenizin KPI’larını olabildiğince net ve anlamlı bir şekilde belirleyebilmek.
Öneriler
- Sitenizi ve yaptığınız işi çok iyi anlamanız gerekiyor. Amacınız markanızı güçlendirmek mi? Satış yapmak mı? Satışları desteklemek ya da içerik sunmak mı?
- Siteden beklentileriniz ve hedefleriniz neler? Daha fazla ürün mü satmak istiyorsunuz? müşteri ilişkilerinizi mi geliştirmek istiyorsunuz?
- Bu hedefe en kısa yoldan ve kalıcı biçimde nasıl ulaşabilirsiniz?
- KPI’larınız ölçülebilir mi? Başarı ya da başarısızlığı sayısal verilerle ölçebilmek size daha objektif değerlendirmeler yapma fırsatı sunacaktır. Objektif verilerle hareket ettiğiniz sürece ayağınız yere daha sağlam basar ve daha sağlam adımlar atabilirsiniz.
Konuya bir de A/B ya da MVT testleri perspektifinden bakalım. Belirli bir sayfayı ya da landing sayfasını test ediyorsanız elde ettiğiniz veriler tam olarak istediğiniz çıkarımları yapmanız için yeterli olmayabilir. Örneğin bir sayfadaki “üye ol” butonuna tıklama oranlarına bakarak yeni tasarımınızın ne kadar başarılı olduğunu ölçemeyebilirsiniz.
KPI, Key Performance Indicator (Anahtar Performans Göstergesi), endüstriyel alanda "performans ölçeği" anlamında kullanılan bir terimdir. KPI genellikle kurumların faaliyet gösterdikleri alandaki başarılarını değerlendirmekte kullanılır.
Kritik Başarı Göstergeleri (KPI), organizasyonların hedefleri doğrultusunda ilerleme ve iyileştirme aşamalarını tanımlayıp ölçülmesine yardım eder; firma süreçlerini geliştirebileceğiniz ve artırabileceğiniz alanları bulmanıza yardımcı olabilir veya ciddi bir sorunla karşılaşmanızdan önce, olası sorunlar konusunda sizi uyarabilir.
Performans değerlendirmenin isabetli yapılabilmesi için KPI seçiminin de doğru yapılması gerekir; örneğin satış ekibi ile bilgi teknolojileri ekiplerinin KPI ları aynı olmamalıdır. KPI seçiminde yaygın olarak kullanılan yöntem Balance Scorecard gibi bir yönetim çatısı uygulamaktır.
Performans göstergeleri alt kategorilere ayrılabilir:
Ölçülebilir göstergeler, sayısal veriler.
Pratik göstergeler, kurum süreçleri gösteren.
Yön göstergeleri, kurumun iyi veya kötü gidişatını gösteren.
Hareket göstergeleri, kurumun değişime olan etkisini gösteren.
Finansal göstergeler.