İntörn ne demek?
Bilindiği üzere tıp fakülteleri 6 yıllık bir eğitimden oluşmaktadır. Tıp fakültesi öğrencileri 5 yıllık dönem boyunca öğrendiklerini 6. yılda gözden geçirerek, uygulama, artırma ve yoğunlaştırma şansı ve fırsatı bulurlar.
Tıp fakültesi öğrencilerinin son sınıfta olanlarına "İntörn" denir. İntörn''ün mezun olmadan önce mutlaka öğrenmesi ve sonuçlarını mutlaka yorumlaması gereken beceriler bulunmaktadır.
İntörn kavramı
İntörn kavramı İngilizce "İntern" kelimesinden gelmektedir. İntern Türkçe'de "stajyer, asistan" anlamlarına gelmektedir. İntern kelimesinin Türkçe okunuşuysa "İntörn" şeklindedir.
İntörn eğitiminin amacı nedir?
''İntörn'' eğitiminin esas amacı, öğrencinin beş yılda edindiği teorik ve pratik bilgileri tecrübeli öğretim üyeleri ve uzman doktorlar denetiminde ve gözetiminde uygulayabilmesi ve geliştirmesini sağlamaktır.
Böylece İntörnler poliklinik deneyimlerini artırma fırsatı bulurlar.
İntörn'ler ne yapar?
1. Anabilim dallarına bağlı olarak serviste yapılan vizitlere katılırlar.
2. Anabilim dalı genelinde yapılan eğitim toplantılarına katılırlar.
3. Nöbet görevlerinin tamamına katılırlar.
4. Görevli olduğu servisteki hastanın, hastaneye başvurusundan çıkışına kadar tüm muayene, tedavi, klinik uygulama, bakım ve yönetimine sorumlu asistan, uzman doktor veya öğretim üyesi eşliğinde ve denetiminde bizzat katılırlar.
5. Hastanın poliklinik kartı ve dosyasının düzenlenmesi, anamnezi, fizik muayenesi, hastanın bilgilendirilmesi ve rızasının alınması, istenilen tetkiklerin takibi ve sonuçlarının hasta dosyasına ya da otomasyon programına kaydedilmesi, hastalığın seyir bilgilerinin dosyaya konması, hastanın alması gereken ilaçların hasta tabelasına yazılması, taburcu işlemlerinin yapılması süreçlerine sorumlu asistan, uzman doktor veya öğretim üyesi eşliğinde ve denetiminde olmak üzere katılır.
6. İntörn hastasını sorumlu olduğu öğretim üyesine hazırlama zorundadır.
7. İntörn hasta ile öğretim üyesi ya da uzman doktor arasında bir köprü vazifesi görür.
8. Anabilim dalındaki ve bilim dalındaki tüm eğitim faaliyetlerine katılır ve adeta bir asistan gibi hizmet verir.
9. Bulundukları kliniğin çalışma saatlerine harfiyen uymak zorundadırlar.
İntörlerin gerçek bir doktordan farklılığı var mıdır?
İntörn'ler ne yapar? başlığı altında yazdıklarımızı okuduysanız 'İntörn''lerin neredeyse gerçek bir doktordan hiç bir farklarının olmadığını anlamışsınızdır.
İntörn'ün gerçek doktordan bir farkı doğrudan reçete imzalama yetkisine sahip olmamasıdır. Bir İntör ancak yazdığı reçeteyi sorumlu öğretim üyesi ya da kıdemli servis asistanına imzalatarak yürürlüğe koyabilir.
İntörn'leri, ''yetkileri kısıtlanmış doktorlara'' benzetmek mümkündür.