İmplant nedir?
İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir.
Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır. Bunlar diş doktorları tarafından steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilirler.
Bu işlem sonrasında yaklaşık olarak iki-üç ay içinde implant çene kemiğine tamamen tutunur. Bu aşamalardan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine konacak protezi taşıyacak duruma gelir. Bazı durumlarda hastalara genel anestezi uygulanabilir.
İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle implantı destekleyecek kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Bunlar olmadığı durumda ilave kemik cerrahisi uygulamalrı ile de implant yapılır ve başarı oranı çok yüksektir.
İmplant uygulamasının yapılmasının en büyük avantajı implant proteze sahip olmaktadır. Yani hastalar kaybetmiş oldukları dişlerin yerine hemen hemen aynı özellikte olan sabit dişlere sahip olunmaktadır. Kaybedilen dişler yerine yapılan doğru bir uygulama çoğu zaman kendi dişlerinizden daha iyi sonuçlar verebilir.
Uzun yıllar implant dişlerin kullanımı mümkün olabilir. Ancak bunların sağlanması için implant uygulamasının uygun koşullarda yapılması gerekir. Hastalar bunlara kendi dişleri gibi bakım yapabilmekte ve sorunsuz şekilde kullanabilmektedir.
Ayrıca çekilen dişin bulunduğu kemik zamanla fonksiyon görmediği için zamanla eriyecektir. Çekim sonrası yapılacak implantla kemik erimesi azalacak ve sonra da tamamen duracaktır. Bu yüzden kemiğin korunması hastanın implant sayesine elde ettiği önemli bir avantajdır.
Diş implantı nasıl yapılır?
Diş implantları, insan vücudu ile tamamen uyumlu küçük titanyum vida ve üzerine gelen abutment ile birleştikten sonra bir kron yapılarak (porselen ya da zirkonyum) tedavi tamamlanmaktadır. Yukarda bahsedilen titanyum vida doğal diş kökünün görevini yapması için geliştirilmiş çene kemiğine son derece uyumlu yapay diş köküdür.
İmplant tedavisi bir yada daha fazla meydana gelen diş kayıplarında rahatlıkla uygulanabilir. İmplant tedavisi olmuş hasta aynı gün normal hayatına dönebilmektedir. İmplant tedavisine klinik ortamında, lokal anestezi yapılarak başlanmaktadır. Cerrahi operasyonlara karşı endişe duyan hastalarda ise sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak implant işlemine başlanır.
Anestezi işleminden sonra cerrahi operasyonla diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılır. Ortaya çıkan çene kemiğine öncelikle küçük çaplı rehber deliği açılır. Daha sonra rehber delik yavaşça genişletilerek implantın yerleştirileceği forma uygun hale getirilir. Çene kemiğindeki deliğin aşamalı olarak genişletilmesi sayesinde kemik üzerinde oluşacak travmatik etki de azaltılmış olur. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştirilir.
İmplant vidasının yerleştirilmesinden sonra bölgedeki osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant yapılan bölgenin iyileşmesini beklemek için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Açılan dişeti dikilerek kapatılır ve birkaç aylık bekleme sürecine geçilir.
Birkaç ay sonra,koruyucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kuron yerleştirilir. Geçici kuron,dişetinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Dişeti şekillendikten sonra geçici kuron, kalıcı kuronla (porselen yada zirkonyum diş) değiştirilerek tedavi tamamlanır. Tedavi tamamlandıktan sonraki süreçte doktorlarınızın önerileri ve ilaç kullanımıyla birlikte iyileşmeniz hızlanacaktır.
İmplant türleri nelerdir?
Endosteal implantlar: Bunlar cerrahi yolla çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra diş eti dokusunun iyileşmesiyle ikinci bir işlem yapılıpdişeti şekillendirilir. Uygulanan son aşamada yapay dişler, köprüler ya da protezler gruplar şeklinde implanta bağlanmaktadır. Pratikte en çok kullanılan implant şeklidir.
Subperiosteal implantlar: Bu türler diş eti dokusunun alt kısmına çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeveden meydana gelir. Diş eti iyileştikten sonra metal çerçeve çene kemiğine sabit durumuna gelir. Metal çerçevede bulunan materyaller diş etlerinden dışarıya çıkar. Buralara implantlar monte edilir. En fazla kullanılan endosteal vida şeklinde olan türleridir.
İmplant ne demek?
İngilizce bir kelime olan "implant" Türkçe'de;
Fiil olarak kullanıldığında; "nakletmek, aklına sokmak" anlamına gelmektedir.
Implant kelimesinin diğer dillerdeki anlamlarına implant ne demek, implant anlamı">http://nedir.dictionarist.com/implant bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Nakletmek ne demek?
Sözlükteki anlamı: nakil eylemini yapmak, bir yerden başka bir yere geçirmek, iletmek.