ARFF memuru nedir?
ARFF isminin açılımı Aircraft Rescue and Fire Fighting olup anlamı “Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele’dir. Bu işi yapan kişilere de ARFF Memuru ismi verilmektedir.
ARFF memurları Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğim alırlar.
Havadaki ve yerdeki uçaklarda meydana gelebilecek kaza-kırım ve acil durumlara müdahale etmekle görevlidirler.
Günün 24 saatinde hafta sonu ve bayram tatili gözetmeksizin sürekli vardiyalı olarak çalışırlar.
ARFF memurları hem personel yasaları hem de Uluslararası Sivil Havacılıkla ilgili mevzuat açısından birçok vasıflarla donatılmak zorundadır. Üyesi bulundukları Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) tarafından belirli periyotlarla “uçuş güvenliği” açısından denetlenmektedir.
Bu denetlemede esas alınan tek kriter havalimanlarının uçuş güvenliği açısından uluslararası standartlara uygunluğudur. Uçuş güvenliğinin olmazsa olmaz koşullarından biri de ARFF teşkilatının yeterliliğidir.
ARFF'nin itfaiye'den farkı nedir?
Ülkemizde havalimanlarında uçuş güvenliği Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde 2005 yılına kadar itfaiye adı altında yürütülmüştür.
Sivil havacılık literatürü ve uluslararası sivil havacılık teşkilatınca belirlenen esaslar çerçevesinde kullanılan araç gereç ve yapılan hizmetin niteliği göz önünde bulundurulduğunda itfaiye tanımının bu hizmetin sadece bir bölümünü tanımlamadığı görülmüştür.
Bu hizmetin önemi ve uluslararası standartların gereği olarak 03.10.2005 tarihinde bakanlar kurulu kararıyla DHMİ bünyesindeki itfaiyeci unvanı, ARFF Memuru unvanı olarak değiştirilmiştir.
Nasıl ARFF memuru olunur?
ARFF memuru olmak için hangi bölüm okunmalıdır diye soracak olursanız, cevabımız şu olacaktır: Genellikle ARFF memuru olmak için meslek yüksekokulu mezunu olmak yeterlidir.
Ancak bazı ilanlarda aranan memurun “Sivil Savunma ve İtfaiyecilik” veya “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” ön lisans programlarından birini tamamlamış olması istenir.
Bunun yanında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait ARFF Memuru (İtfaiyeci) pozisyonunu tercih edecek adayların aşağıdaki şartları da taşımaları gerekmektedir:
a) Meslek Yüksekokulları'nın herhangi bir programından mezun olmak,
b) Boylarının en az 1.70 m. olması,
c) 28 yaşından büyük olmamak,
d) Ruhi ve fiziki hiçbir engeli bulunmamak,
e) Erkek olmak,
f) Yurdun her yerinde ARFF (Hava Alanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) Memuru (İtfaiyeci) olarak görev yapabileceğine dair “Heyet Raporu” almış olmak.
ARFF memuru maaşı ne kadardır?
2017 yılı itibariyle bir ARFF memurunun maaşı 3500 TL civarındadır. Ancak eğer memur evli ve çocuk sahibi ise çocuk ve aile yardımlarından da faydalanacak ve maaşı buna göre hesaplanacaktır.