Ales ne demek?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), halk tabiri ile söyleyecek olursak yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin mezun olduktan veya olmadan önce girdikleri bir sınavdır.

ALES soruları matematik ve türkçe derslerinden oluşur ve sınavın süresi 3 saattir (180 dakika), her bölümde 80 soru sorulmaktadır ve sınav 100 üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavlarda soruları genelde çok kolay görünmekle birlikte mantığı ön plana çıkartan cinstedir. Özellikle matematik sorularında mantık soruları hayli fazladır. Sözel bölümdede yaklaşık 15 – 20 mantık sorusu mevcuttur.

Yükseköğretim kurumlarına öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak amacıyla, lisans üstü öğrenimi görmek amacıyla yurtdışına gönderilen adayların seçiminde ales sonuçları kullanılmaktadır. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşlarda yurtdışında öğrenim gören öğrencilere burs vermek için ALES sınav sonucunu kullanmaktadır.

Kimler katılabilir?

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

78 sayılı Yükseköğretim Kurumları öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen ek madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,

        • ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

        • yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde

ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

 

Yorumlar

Bu sayfa ait yorum bulunamadı. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum ekle

Vazgeç