Pudu nedir?

Geyikgiller ailesinden olan pudu hayvanı, daha çok Güney Amerika’da yaşayan ve bu bölgeye özgü yer yüzündeki en küçük geyikgiller üyesidir.

Vücut ölçüleri normal bir tavşandan biraz daha büyüktür. Pudu, kuzey pudusu ve güney pudusu olmak üzere iki alt türe ayrılmaktadır. Dünyanın en küçük geyiği olarak bilinen pudu, Kolombiya, Peru ve Ekvador ülkelerinde ve çevrelerinde, aynı zamanda da And Dağları’nda yaşar.

Pudular, her ne kadar geyikgiller familyasına ait olsa da, büyüklükleri normal geyikler gibi değildir. Puduların omuz yükseklikleri 25 ila 43 santimetre kadardır. Bu canlıların vücut boyları ise 60 santimetre ile 83 santimetre arasında değişir. Puduların ağırlıkları da, yine vücut boylarına orantılı olarak 6 kilogram ile 13 kilogram aralığında değişmektedir.

pudu

Bu hayvanların bacakları kısadır, vücut yapıları ise tıknaz ve küçük kalmaktadır. Ağız ve burun yapıları, nispeten küt ve yalnızca iki adet çatallanmayan şişten meydana gelen pudununboynuzu ise oldukça kısadır. Hatta puduların boynuzları o kadar kısadır ki, baş bölümündeki tüylerin içinden az da olsa kendini gösterir.

Post rengi türlerine göre değişir. Güney pudusunda kırmızı ve kahverengi post erken yaşlarda lekeli olabilir, kuzey pudusunda ise koyu ve kahverengi halde kendini göstermektedir. Puduların yüzlerinde siyah renk hakimdir.

Pudu nerede yaşar?

Güney ve kuzey pudusu çok farklı yaşam alanlarında bulunurlar. Kuzey pudusu 2000 ve 4000 metre aralığında yüksek dağlarda yaşar ve dağ ormanları ile meralar arasında değişimli olarak bulunur. Güney pudusu orman hayvanı olup, deniz seviyesi ile 1500 m aralığında görülür. Her iki türün dağılım alanları arasında büyük bir boşluk aralığı oluşur.

Kuzey pudusu, çok nadir olarak bulunmaktadır. Bu nedenle de, yaşam tarzı ile ilgili çok fazla ayrıntı bilinmemektedir. Geceleri aktif ve gizli bir yaşam süren güney puduları, besin olarak ise yaprak, meyve, kabuk, çiçek ve bir takım filizleri tercih etmektedirler. Boylarının ufak olması nedeni ile, en eğik ağaçlara bile tırmanabilmekte ve en sık çalılıkların içinde hareket edebilmektedirler. Güney pudusu, yalnız yaşar.

Yalnızca çiftleşme zamanlarında partner bularak çiftleşen pudular, birçok geyik türünde olduğu gibi dünyaya tek yavru getirmektedirler. Güney puduları, esaret altında ise en fazla 20 yıl yaşarlar. İki pudu türünün de nüfusları, avlanma ve yaşam alanlarının zarar görmesi nedeniyle azalmıştır.

Yorumlar

Bu sayfa ait yorum bulunamadı. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum ekle

Vazgeç