Okapi

Gevişgetirenlerden bir antilop türüdür. Büyük sürüler halinde Afrika'nın Kongo bölgesi civarında yaşarlar. At büyüklüğünde olup, başı zürafayı andırır. Boyu zebra, sağrısı ise eşek görünüşündedir. Kısa, parlak kızıl - kahverengi tüyleri ayak uçlarına doğru aklaşır. Eti için avlanır. Kongo’nun nemli ve sık ormanlarında yaşar. Görünüşü zürafaya benzer. At iriliğinde olup, ön bacak ve butlarında siyah beyaz şeritler vardır. Yalnız veya çiftler halinde dolaşır. Tek türdür.

Yüksekliği bir metre kadardır. Çiftparmaklılar takımındandır. 1900 yıllarında keşfedildi. Önceleri bir tür at sanıldı. Postu parlak kızıl kestane renginde kıllarla örtülüdür. Çene ve ayakları sarımtrak beyaz tüylüdür.Kalça ve ön bacaklarında zebrada olduğu gibi enine siyah beyaz şeritler bulunur. İri kulaklı, ince ve kısa kuyrukludur. Kuyruk ucunda bir demet kıl bulunur. Kafatası ve alındaki kısa boynuzları zürafaya benzediği halde, boynu uzun olmayıp yelesizdir.

Balta girmemiş sık ormanlarda tek veya çiftler halinde dolaşır. Devamlı hareket halindedir. Ancak gece bir miktar dinlenir. Sık ve karanlık ormanlarda iyi görmemesine rağmen, koku alma ve işitme duyusu hassastır. Zürafadan daha hassas kulakları ile en hafif sesleri bile algılar. Tehlike karşısında dörtnala koşar. Hızlı hareket ederken, kalın derisi, dal ve dikenlerden yaralanmasını önler. Ot ve yapraklarla beslenir. Zürafa ile ortak birçok yönleri vardır.

okapi

Köpek dişleri loplu, boynuzları kısmen deri ile örtülüdür. Dudakları uzayıp sağa sola dönebilmektedir. Uzun diliyle yaprak ve otları yakalayıp koparabilmektedir. Gebelik süresi 425 gündür. Dişi, kendine benzer tek yavru doğurur. Bazı bilginler okapinin zebra, zürafa, antilop karışımı melez bir hayvan olduğunu ileri sürmüşlerdir. Kongolular okapiyi eti için avlarlar.

Okapiler etçil hayvanlar değillerdir. Genellikle meyve, ot ve ya bazı mantar türleri ile beslenirler. Okapiler gündüz aktiftirler geceleri dolaşmazlar. Okapiler sürürler halinde değil yalnız yaşarlar. Nadirde olsa sürü halinde o da kısa süreli dolaştıkları da görülmüştür. Okapilerin yaşam sürersi yaklaşık olarak 25 yıl kadardır. Devamlı hareket halindedir. Ancak gece bir miktar dinlenir. Sık ve karanlık ormanlarda iyi görmemesine rağmen, koku alma ve işitme duyusu hassastır.

Zürafadan daha hassas kulakları ile en hafif sesleri bile algılar. Tehlike karşısında dörtnala koşar. Hızlı hareket ederken, kalın derisi, dal ve dikenlerden yaralanmasını önler. Ot ve yapraklarla beslenir. Zürafa ile ortak birçok yönleri vardır. Köpek dişleri loplu, boynuzları kısmen deri ile örtülüdür. Dudakları uzayıp sağa sola dönebilmektedir. Uzun diliyle yaprak ve otları yakalayıp koparabilmektedir. Gebelik süresi 425 gündür. Dişi, kendine benzer tek yavru doğurur.

Sözlükte "okapi" ne demek?

1. Gevişgetirenlerden, belçika kongo'sunda bataklık ormanlarda yaşayan, bir metre yüksekliğinde, gövdesi kızıl kestane, bacakları beyaz çizgili bir memeli hayvan (okapia johnstoni).

Okapi kelimesinin ingilizcesi

n. African animal closely related to a giraffe but with a short nec
n. okapi
n. okapi
Köken: Fransızca

Yorumlar

Bu sayfa ait yorum bulunamadı. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum ekle

Vazgeç