CMC nedir?

CMC (Carboxymethyl cellulose) karboksimetil selüloz, doğal selülozun, selüloz halkasındaki hidroksil gruplarının, karboksil gruplarıyla yer değiştirilip eterleştirilmesiyle üretilen, suda çözünebilir anyonik polimerin sodyum tuzu olarak tanımlanır. Başlıca gıda, ilaç ve kozmetik ürünlerinde viskoziteyi geliştirici, emülsiyon stabilizatörü, kıvam artırıcı ve tekstürü iyileştirmek amacıyla kullanılan karboksimetil selüloz, kimyasal modifikasyonlara uğratılmış bir selüloz türevidir.

Karboksimetil Selüloz aşağıdaki fonksiyonlara sahiptir

1. Kıvamlaştırıcı: CMC düşük konsantrasyonlarda, yüksek viskozite oluşturur. Aynı zamanda lübrikant özelliğe de sahiptir.

2. Su tutucu: CMC çok etkin bir su bağlayıcıdır ve ürünün raf ömrünü uzatır.

3. Suspansiyon oluşturucu: CMC emülsifikasyon ve suspansiyon stabilizatörü olarak işlev görür, dondurulmuş ürünlerde buz tanecik boyutlarındaki düzgünlüğü sağlar.

4. Film tabakası oluşturucu: CMC önceden kızartılmış hazır gıdalarda bir film tabakası oluşturur ve aşırı yağ emilimini engeller.

5. Kimyasal stabilite: CMC ısıya, ışığa ve kullanılan kimyasallara karşı dayanıklıdır.

6. Fizyolojik olarak inert: CMC gıda katkı maddesi olarak kalori değerine sahip değildir ve vücutta metabolize edilmez.

7. Kokusuz, tatsız, toksik olmayan özelliktedir.

Karboksimetil Selülozun uygulama alanları nelerdir?

Kıvam artırıcı, emülgatör, yapı oluşturucu ve stabilizör olarak birçok değişik fonksiyonda kullanılabilir. Üretim maliyetini düşürür, gıda kalitesini yükseltir, ağızdaki dolgunluğu ve temiz tadı artırır, raf ömrünü uzatır ve sonuç olarak, gıda endüstrisinde kullanılan başlıca katkı maddelerinden birisidir.

Dondurulmuş gıdalarda, konserve ürünlerde, şekerlemelerde, bisküvilerde, et ürünlerinde, çerez ve cipslerde, makarnalarda, hazır gıdalarda, dondurmalarda, tüm sıvı içecek çeşitlerinde, süt ve likörlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Yorumlar

Bu sayfa ait yorum bulunamadı. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum ekle

Vazgeç